Ook hier nog veel onder constructie, maar hier en daar al wat klik- en leesbaar.LAAT ME LEREN
Tot aan je 18e jaar ben je minderjarig, maar in mijn ogen ook minderwaardig. Tot aan je 18e wordt er tot op de minuut voor jou bepaald wat je moet doen. Wie afwijkt of anders denkt heeft een groot probleem. Na je 18e mag je helemaal alles zelf bepalen.
Het reguliere onderwijs sluit bij (te) veel kinderen niet aan. Soms hoor ik mensen zeggen: ''het is niet meer van deze tijd''. Ik vind het reguliere systeem bij geen enkele tijd (en kind) passen. Het moet echt veranderen zodat kinderen plezier krijgen in leren en zich vrij kunnen ontwikkelen. Ik zet mij in voor beter onderwijs en heb onlangs een beweging 'LAATMELEREN', opgezet. Ga naar de website of facebookEva Jinek reageerde met een collumn op mijn stuk ''school draait om macht en dwang'' in het Parool. Lees haar collumnIn het Artikel ''Nederlands schoolsysteem schendt de rechten van het kind'', schrijf ik samen met anderen hoe ons onderwijssysteem feitelijk de wet aan zijn laars lapt.

 In deze ingezonden brief vraag ik mij af waarom wij religie en school niet loskoppelen, net zoals wij dat met kerk en staat hebben gedaan.Keuzevrijheid
Zelf neig ik naar de democratische stroming - het kind bepaalt geheel zijn eigen leerweg. Maar ben ik hetzelfde als alle andere mensen? Zoals de zakelijke bankmanager niet hetzelfde is als de inlevende verpleger, de extraverte popmuzikant niet hetzelfde is als de introverte schrijver, zo zijn kinderen ook net zo verschillend. En horen de aangeboden leersystemen ook net zo verschillend te zijn.
Liefst zou ik mega-grote school complexen zien. Klinkt vreemd en weinig intiem, maar met de juiste aanpak kan dat best werken. Als diverse systemen in zo'n complex worden ondergebracht heeft een kind de ruimte om te switchen en van alles te proeven.
Graag ook veel (spannende) buitenruimten erbij en veel tijd om te bewegen.  Die focus op stilzitten vanaf 4 jaar en af en toe een beetje hollen op een saai schoolplein is niet goed in mijn ogen. Helemaal vreemd als je bedenkt dat volwassenen massaal vastroesten, juist meer moeten bewegen en met onze stijve ruggen de fysio's plat lopen.

 

Momenteel vinden veel mensen overigens dat er al keuzevrijheid is - Vrije School, Montessorri, het klassieke systeem enz. In de eerste plaast zijn die scholen nagenoeg hetzelfde (omdat ze gedwongen worden binnen een strak kader te blijven - in feite was Maria Montessori voor een democratisch systeem). Maar hoe kunnen we van kinderen verlangen dat ze op hun 12e jaar voor de komende 4 tot 6 jaren die keuze maken? Jaren waarin ze de grootste overgang doorgaan die we in ons mensenleven meemaken. Van kind naar volwassene - de menopauze is er niets bij.
Als je moet emigreren, maar je bent de grens nooit overgeweest, zou dat toch heel vreemd zijn om vooraf definitief een keuze te maken. Zeker wanneer je niet weet hoe je zelf gaat veranderen komende periode. En wanneer je eenmaal in het land van bestemming gesettelt bent, switch je niet snel meer. Daarbij moeten we de sociale behoeften van jongeren - die echt anders zijn dan die van volwassenen - niet onderschatten.